Венко Андоновски е номиниран за Толстоевата награда за книжевност

Венко Андоновски е номиниран за Толстоевата награда за книжевност

26/02/2018

 

      

Македонскиот писател Венко Андоновски, заедно со уште 34 светски писатели, е номиниран за Толстоевата награда за книжевност „Јасна Полјана“.

 

 

 

Меѓу номинираните се и познатите светски писатели Каѕуро Исигуро, Тони Морисон, Јак Мекјуан, Џонатан Литл, Амоз Ос, Маргарет Етвуд и други. Од балканските книжевности номиниран е и словенечкиот писател Драго Јанчар.

 

Андоновски е номиниран за руското издание на романот „Папокот на светот“, во превод на Олга Панкина.  

Слични вести