Пјонгчанг; Започнаа Зимските Олимписки Игри 2018 година во Јужна Кореја

Пјонгчанг; Започнаа Зимските Олимписки Игри 2018 година во Јужна Кореја

09/02/2018

Во јужно-корејскиот град Пјонгчанг  свечено се отворени ЗОИ 2018 година на кои ќе учествуваат 2.952 спортисти од 92 земји, и на кои за првпат ќе настапат,  Ѐритреја, Еквадор, КОсово, Нигерија, Сингапур и Малезија.

 

Свеченото отворање го следеа 35 000 гледачи на лице место а на игрите ќе учествуваат 2.952 спортисти од 92 земји од светот, кои пак ќе се натпреваруваат во седум спортови, 15 дисциплини и на кои ќе има вкупно 102 натпреварувања.

Церемонијата во Пјонгчанг започна со голем огномет, после што на сцената стапија изведувачи со перформанс на боречки вештини, а после тоа е претставено и културното наследство на Јужна Кореја, традицијата, историјата...

Слични вести