Фајненшл Тајмс предупредува: Ако ЕУ го отфрли Западен Балкан, РУСИЈА И ТУРЦИЈА ќе загосподарат со регионот

Фајненшл Тајмс предупредува: Ако ЕУ го отфрли Западен Балкан, РУСИЈА И ТУРЦИЈА ќе загосподарат со регионот

09/02/2018 

Регионот со брзина на светлината беше информиран дека Европската комисија претстави стратегија според која некои од балканските земји ќе можат да станат членки на ЕУ до 2025 година.

 

Иако дел од поранешните југословенски републики ги исполнуваат сите услови за влез во Европската унија, шансите дека тоа ќе се случи останува далечни, но Европа не треба да се откаже од своите намери, инаку Русија и Турција ќе го заземат нејзиното место, анализита британскиот весник "Фајненшл тајмс".

 

- По долга пауза, ЕУ уште еднаш е подготвена да разговара за проширување на своите граници -нагласува FT  и се потсетува дека минатата година претседателот на Европската комисија, Жан-Клод Јункер, на владите на шест земји од Западен Балкан им вети "сигурни изгледи за членство во ЕУ".

 

Британскиот весник, сепак, потсетува дека "од 2004 година, има замор од проширувањето на истокот на ЕУ".

- Не постои идеализам. Очигледно, од 2004 година проширувањето на ЕУ на исток во голема мера го изгуби значењето. Денес во Европската унија постои замор од проширувањето. Проблемите поради миграцијата предизвика бес меѓу гласачите кои ја изгубиле довербата во способноста на официјален Брисел да се постигне било што освен борба со економски проблеми - пишува весникот.

Сепак, авторот укажува на уште еден многу важен сегмент, што е геостратегиското значење што би го имало проширувањето на ЕУ во случајот со Западен Балкан.

- Сепак, вклучувањето на пост-комунистичка Источна во ЕУ останува едно од нејзините најголеми достигнувања. Уште е во интерес на сите страни дека пристапувањето во ЕУ е реална перспектива на балканските земји во кои, по толку многу години во чекалната, станаа многу сомнителни во искреноста на Брисел - додава FT.

Географијата е еден од аргументите

Британскиот весник истакнува дека еден од главните аргументи на земјите од Западен Балкан за членство во ЕУ дека тие се целосно опкружени со земји на Унијата.

 

- Покрај тоа, сите овие земји, по тежок период на 90-тите години постигнаа одредена стабилност, која, исто така, мора да биде земена во предвид. Тие исто така одиграа многу важна улога во регионот на Западен Балкан да го запрат големиот миграциски бран - се вели во документот.

 

Ветувањата од Брисел се поттик за тешки одлуки

 

- Ветувања за членство предизвикаа серија на тешки одлуки кои се донесени од Западен Балкан да стане дел од ЕУ. На пример, Србија направи сериозни отстапки во однос на Косово. Сепак, за влез во ЕУ патото и понатаму е многу долг, но во меѓувреме, влијанието на ЕУ се намалува. Денес само 26% од Србите сакаат земјата да се приклучи на Европската унија - пишува британскиот весник.

 

"Фајненшл тајмс" предупредува дека "Русија и Турција се подготвени да ја преземат позицијата на ЕУ".

 

- Ако ЕУ се откаже, Русија и Турција се подготвени да го заземат нејзиното место - загрижен е авторот на статијата. 

 

 

Западен Балкан вечно во чекалната на ЕУ

 

Проблемот е што ниту една земја не ги исполнува критериумите

 

Факт е дека ниту една од поранешните држави на СФРЈ не ги исполнува критериумите за членство, се наведува во текстот.

 

- Европската комисија јасно ги посочи проблемите кои се типични за овие земји, а тоа се: узурпација на власта, организираниот криминал и корупцијата на сите нивоа, како и потиснување на слободата на говорот. Да не зборуваме дека ниту една од овие земји не може да се нарече функционална пазарна економија - критикува Financial Times.

 

Напредокот на Албанија и "фаворизирање" на Србија

 

Претседателот Јункер истакна дека 2025 година е само "индикативен датум" за влез на балканските земји во ЕУ и истакна дека "реалните изгледи ќе бидат оценети според нивниот релативен напредок".

 

- Теоретски, некои од овие земји може да ги претекнат другите на патот кон ЕУ во тој период. Прво, тоа значи дека ЕУ го признава напредокот на Албанија и ги прекинува сите шпекулации за наводно фаворизирање на Србија на нејзиниот пат кон членство. Покрај тоа, брзата и итна потреба на Брисел за решавање на територијалните спорови пред влезот во ЕУ треба да се пофали: статусот на Косово и несогласувањето меѓу Македонија и Грција околу името - вели ФТ.

 

- Би било незамисливо ЕУ да ги издржи ваквите конфликти или опасни етнички тензии што ги хранат - анализира ФТ.

 

Треба да види дали Европската унија има механизми за мирно решавање на споровите. Сепак, од витално значење е нејзината врата да остане отворена за соседите кои се искрено посветени на нејзините вредности - заклучува ФТ.


Слични вести