23 ОКТОМВРИ – ДЕН НА МAКЕДОНСКАТА РЕВОЛУЦИОНЕРНА БОРБА

На денешен ден, 23 октомври 1893 година во Солун е основана Внатрешната Македонско-Одринска Револуционерна Организација (ВМОРО), која подоцна станува македонско национално движење и дејствува со цел за извојување автономија на Македонија преку револуционерна борба. ...

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ кои гласаа ЗА уставните промени, со одредени услови

  „Со верба во Македонија и нејзината иднина“ е насловот на соопштението на група пратеници на ВМРО-ДПМНЕ што велат дека го прифаќаат предлогот на Владата за пристапување кон уставни промени, но под одредени услови. ...

80 пратеници гласаа „за“, уставните промени поминаа

  80 пратеници го прифатија предлогот на Владата за пристапување кон уставни измени во склад со Договорот со Грција за промена на името во Република Северна Македонија. За потребата од уставни промени гласаа 80 пратеници од присутните 117 пратеници. 39-мина беа против. ...

Кинезите лансираат вештачка Месечина

Кинезите имаат намера да го заменат уличното осветлување со вештачка Месечина, која ќе блесне осум пати посилно од вистинската. Алтернативата на старото улично осветлување, вештачката Месечина, ќе осветлува делови од југоисточна Кина. ...

Летото во Европа ќе трае до средината на октомври

  Европските хидрометеоролози најавуваат дека летото ќе потрае и во октомври, а во втората половина од оваа недела се очекуваат температури од седум до 10 степени повисоки во однос на просечните за овој период од годинава. ...

„Пазар на фармери“ втор пат меѓу битолчани

На 06.010.2018 во организација на „Слоу Фуд Битола“, ЈП “Пазари“ Битола и Општина Битола се реализираше по втор пат настанот „Пазар на фармери“ во Битола каде на интересен начин се презентираа производи од локални производители привлекувајќи го вниманието на сите оние кои пазаруваа во Новиот пазар. ...

БИТОЛА ВО ЧЕСТ НА МАТЕ ШУНДОВСКИ

На 05.10.2018 година за првпат се одрžаа 2 меморијални турнири, во фудбал и ракомет насловени "МАТЕ ШУНДОВСКИ" кои ке влезат во листата на турнири, од традиционален карактер и ке се одржуваат секоја година. ...

ВЕСТИ

Спорт

  • БИТОЛА ВО ЧЕСТ НА МАТЕ ШУНДОВСКИ

    На 05.10.2018 година за првпат се одрžаа 2 меморијални турнири, во фудбал и ракомет насловени "МАТЕ ШУНДОВСКИ" кои ке влезат во листата на турн...

Здравје

Хумор

  • Ѕунѕови мудри мисли

    ЈАС НЕ СУМ ДА СЕ ВРАТИ ВРЕМЕТО ЕДЕН САТ, ЈАС СУМ ДА СЕ ВРАТИ ВРЕМЕТО БАРЕМ 20 год. НАЗАД.   ВО ЖИВОТОТ ПОМИНАВ КАКО ВО САМОПОСЛУГА; ЗА СЕ ШТ...