• Изборен молк, гласаат дијаспората, болните и затворениците

  10/12/2016

  Во пресрет на неделните предвремени парламентарни избори во Република Македонија, четврти во низа, денеска е предизборен молк. Дваесетдневната изборна кампања заврши ноќеска на полноќ

  Гласање денеска, според македонското изборно законодавство, се спроведува во дијаспората, за пријавените болни и изнемоштени лица и за затворениците и лицата во притвор. 

  Избирачките места се отворени во 7.00 часот, а гласањето завршува во 19.00 часот. Во дијаспората тоа ќе се спроведува по локално време.

  [ повеќе ]

 • Нашата генерација е на потег – избори се за Македонија!

  09/12/2016

  На­ја­ви­те на Зо­ран За­ев за ре­де­фи­ни­ра­ње на др­жа­ва­та на ште­та на ма­ке­дон­ски­те на­ци­о­нал­ни ин­те­ре­си ни­ту се слу­чај­ни ни­ту се на­ив­ни ка­ко што дел од чле­но­ви­те и сим­па­ти­зе­ри­те на опо­зи­ци­ја­та ко­мот­но ги тол­ку­ва­ат. Срам­но­то и опас­но тр­гу­ва­ње со на­ци­о­нал­ни­те ин­те­ре­си, со кои ска­по се пла­ќа­ат ал­бан­ски­те гла­со­ви, за СДСМ е дол­го­го­диш­на стра­те­ги­ја со ко­ја го на­до­ме­сту­ва не­до­сти­гот на до­вер­ба кај ма­ке­дон­ски­от еле­кто­рат.

  [ повеќе ]

 • Џесика Палашоска се појави на снимање речиси, па гола!

  08/12/2016

  Македонските фолкерки се почесто се одлучуваат да „играат на карта“- провокација, а пејачката Џесика Палашоска се надмина повеќе од било која колешка.

  [ повеќе ]

 • КИНО КЛУБОТ ,,СТУДИО МИЛТОН МАНАКИ,,ЗАПОЧНА СО РАБОТА ФИЛМСКАТА РАБОТИЛНИЦА-,,ФИЛМОТ И ЈАС,,

  07/12/2016

  ОД АКТИВНОСТА НА КИНО КЛУБОТ ,,СТУДИО МИЛТОН МАНАКИ,,ЗАПОЧНА СО РАБОТА ФИЛМСКАТА РАБОТИЛНИЦА-,,ФИЛМОТ И ЈАС,,Во рамките на своите активности,а според прифатената програма за работа,деновиве во просториите на Кино клубот ,,Студио Милтон Манаки,, од Битола кој работи во рамките на Народна техника започна со работа филмската работилница ,,Филмот и јас,,.Самата активност е насочена кон едукација на младите граѓани од нашиот град и пошироко да се едуцираат во доменот на филмот и филкмската уметност од тоа како да направат филм и како да го презентираат пред јавноста.

  [ повеќе ]

 • ИНТЕНЗИВНИ ГРАДЕЖНИ АКТИВНОСТИ НА СТАДИОНОТ ПОД ТУМБЕ КАФЕ ВО БИТОЛА

  07/12/2016

  Имајќи ја предвид големата желба на битолчани, силната спортска мотивираност и насоченоста на локалната самоуправа кон развој и реализација на проектот „Битола спортски град“, проектот за изградба на стадионот под Тумбе кафе продолжува да се реализира со голем интензитет. И денес, градежните активности под Тумбе кафе се одвиваат со силна динамика, со цел што поскоро Битола да добие стадион каков што заслужува.

  [ повеќе ]

 • „Тајм“ го прогласи Доналд Трамп за човек на годината

  07/12/2016

  Магазинот Тајм го избра идниот претседател на САД Доналд Трамп за човек на годината, нарекувајќи го „Претседател на поделените држави на Америка“.

  [ повеќе ]

 • Владимир Костов избран за почесен член на МАНУ

  05/12/2016

  Владимир Костов избран за почесен член на МАНУ. На свечен начин му беше врачена дипломата за почесен член на МАНУ, на познатиот битолски писател, романисер и новелист Владимир Костов.

   

  -Еден искусен литерат и филозоф кон не се возбудува но во овој момент се најде возбуда исто така и јас се чувствувам возбуден, макар што низ мојот живот минале многу идеи и многу чувства , за да се доживее еден ваков момент е навистина ретка среча , изјави Владимир Костов

  [ повеќе ]


Регион вести 10/12/2016
Во пресрет на неделните предвремени парламентарни избори во Република Македонија, четврти во низа, денеска е предизборен молк. Дваесетдневната изборна кампања заврши ноќеска на полноќ Гласање денеска, според македонското изборно законодавство, се спроведува во дијаспората, за пријавените болни и изнемоштени лица и за затворениците и лицата во притвор.  Избирачките места се отворени во 7.00 часот, а гласањето завршува во 19.00 часот. Во дијаспората тоа ќе се спроведува по локално време.

[ повеќе ]

Регион информации 09/12/2016
Интегрален текст од обраќање на Никола Груевски, Претседател на ВМРО-ДПМНЕ

[ повеќе ]

Регион култура 09/12/2016
Зборот може да се изгуби како град, како земја како душа. А што е народот, ако го изгуби јазикот земјата душата?

[ повеќе ]

Битола информации 09/12/2016
Пораки со црн спреј, утрово осамнаа на ''тазе'' исчистените фасади на почетокот од Широк Сокак, од страната на шеталиштето.

[ повеќе ]

Регион информации 09/12/2016
На­ја­ви­те на Зо­ран За­ев за ре­де­фи­ни­ра­ње на др­жа­ва­та на ште­та на ма­ке­дон­ски­те на­ци­о­нал­ни ин­те­ре­си ни­ту се слу­чај­ни ни­ту се на­ив­ни ка­ко што дел од чле­но­ви­те и сим­па­ти­зе­ри­те на опо­зи­ци­ја­та ко­мот­но ги тол­ку­ва­ат. Срам­но­то и опас­но тр­гу­ва­ње со на­ци­о­нал­ни­те ин­те­ре­си, со кои ска­по се пла­ќа­ат ал­бан­ски­те гла­со­ви, за СДСМ е дол­го­го­диш­на стра­те­ги­ја со ко­ја го на­до­ме­сту­ва не­до­сти­гот на до­вер­ба кај ма­ке­дон­ски­от еле­кто­рат.

[ повеќе ]

Регион култура 08/12/2016
Македонските фолкерки се почесто се одлучуваат да „играат на карта“- провокација, а пејачката Џесика Палашоска се надмина повеќе од било која колешка.

[ повеќе ]

Битола вести 07/12/2016
ОД АКТИВНОСТА НА КИНО КЛУБОТ ,,СТУДИО МИЛТОН МАНАКИ,,ЗАПОЧНА СО РАБОТА ФИЛМСКАТА РАБОТИЛНИЦА-,,ФИЛМОТ И ЈАС,,Во рамките на своите активности,а според прифатената програма за работа,деновиве во просториите на Кино клубот ,,Студио Милтон Манаки,, од Битола кој работи во рамките на Народна техника започна со работа филмската работилница ,,Филмот и јас,,.Самата активност е насочена кон едукација на младите граѓани од нашиот град и пошироко да се едуцираат во доменот на филмот и филкмската уметност од тоа како да направат филм и како да го презентираат пред јавноста.

[ повеќе ]

Битола спорт 07/12/2016
Имајќи ја предвид големата желба на битолчани, силната спортска мотивираност и насоченоста на локалната самоуправа кон развој и реализација на проектот „Битола спортски град“, проектот за изградба на стадионот под Тумбе кафе продолжува да се реализира со голем интензитет. И денес, градежните активности под Тумбе кафе се одвиваат со силна динамика, со цел што поскоро Битола да добие стадион каков што заслужува.

[ повеќе ]

Регион вести 07/12/2016
Магазинот Тајм го избра идниот претседател на САД Доналд Трамп за човек на годината, нарекувајќи го „Претседател на поделените држави на Америка“.

[ повеќе ]

Новаци вести 06/12/2016
Општина Новаци е избрана меѓу дваесетт општини во РМ да биде дел од манифестацијата „Македонија во ритамот на Европа“ во 2017 година.

[ повеќе ]

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Избори 2016

ВЕСТИ ОД ОПШТИНА ПРИЛЕП


Градот под Марковите кули ќе стане горд на стадионот „Гоце Делчев“

Привршува рокот за поднесување на елаборатите за легализација на дивоградбите

Денес се одбележуваат 1100 години од блаженото упокојување на „Св.Климет Охридски“

Прилеп доби уште една фитнес зона

Во Прилеп донесени околу 9.000 решенија за легализација на диво изградени објекти

„Како да ја развиеме интелегенцијата кај децата низ игра“ – Предавање на д-р Ранко Рајовиќ во Прилеп

Во Прилеп одбележан Меѓународниот ден на лицата со инвалидност

Со турнир во баскет одбележан Светскиот ден за борба против сидата во Прилеп

„Денот на дрвото“ одбележан во Прилеп

СООПШТЕНИЕ

Врачени нови решенија за легализација

Годишен концерт на КУД „Мирче Ацев“ во Прилеп

Амбасадорот на ЕУ и британскиот амбасадор во посета на Прилеп

Во Прилеп одбележан празвославниот празник Св. Архангел Михаил

Започна со работа ,и „Стара Фурна“ во индустриската зона Прилеп 1

Градската библиотека „Борка Талески“ во Прилеп доби 10 нови компјутери

Продолжен договорот за проектот „Супер Марио“ во Прилеп

Комплетно реновирано основното музичко училиште во Прилеп

Започна изградбата на Музичкиот парк во Прилеп

Потпорен ѕид за подобра безбедност